UvA, FNWI – Student Impact Centre (SIC)

Hoe ziet de opzet van dit S4S project eruit?

Concreet houdt ons team zich met de realisatie van nieuwe samenwerkingen aangaan met maatschappelijke partners, samen te bedenken hoe de studenten hun ambities van idee tot realiteit kunnen krijgen, bestaande initiatieven te steunen en onderhouden en na te denken over nieuwe projecten. Naast deze extra curriculaire studenteninitiatieven, is het SIC betrokken bij de langer termijn plannen van curriculaire initiatieven, waarbij studenten vanuit hun studie maatschappelijk betrokken kunnen zijn en daar studiepunten voor kunnen krijgen.

Wat maakt dit project bijzonder?

Het Student Impact Centre (SIC) is bijzonder omdat het zich inzet om de maatschappelijke betrokkenheid van de bètastudenten van de Universiteit van Amsterdam te bevorderen. Als onderdeel van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica ondersteunt het SIC studenten bij hun maatschappelijke initiatieven. Door studenten een centrale rol te geven in het opzetten, uitvoeren en ontwikkelen van het project ligt studentenbetrokkenheid aan de grondslag van het project.

Door maatschappelijke betrokkenheid onder FNWI-studenten te introduceren van oriëntatie tot afstuderen, worden zij opgeleid tot maatschappelijk verantwoorde individuen die uitgerust zijn met vaardigheden om hun kennis gedurende hun carrière maatschappelijk in te zetten op lokaal, regionaal en/of (inter)nationaal niveau.

Hoe draagt het project bij aan inclusie?

De maatschappelijke initiatieven van de studenten zijn er ook op gericht op diversiteit en inclusie te bevorderen. Enerzijds binnen de faculteit bijvoorbeeld door bewustwordingsactiviteiten, divers samengestelde studenten teams en zodanig concreet te werken aan een inclusieve sfeer. Anderzijds door te werken aan kansengelijkheid naar de universiteit toe, bijvoorbeeld door gratis huiswerkbegeleiding te geven aan middelbare scholieren in de buurt en ze ook nemen in het leven van een student zodat als wat bij de universiteit komt kijken laagdrempelig en leuk wordt.

Zo ondersteunt het SIC momenteel:

  • StudieHub: Gratis huiswerkbegeleiding voor middelbare scholieren in Amsterdam-Oost.
  • ThinkImpact: Denktenk en coachingproject van Professionals, senior- en junior-studenten die samen adviesrapporten schrijven aangaande verschillende maatschappelijke vraagstukken.
  • Talk that Science Radio: een online radiostation dat muziek en wetenschappelijke praatjes combineert onder leiding van een studententeam. Middels deze uitzendingen kunnen ook middelbare scholieren een beter beeld krijgen van de verschillende studies en wat ze zo cool maakt.
  • Get Ready Summerschool: Het SIC is betrokken bij de Summerschool die zich richt op eerste generatiestudenten. Tijdens deze zomerschool maken de studenten op een leuke manier kennis met de wondere wereld van de universiteit middels b.v. mini-colleges, empowerment workshops, ‘het overleven van een borrel’, en vooral veel gezelligheid.

Foto van het team: